Nieuws

NIK Utrecht kreeg interessante training over voeding in de kinderpalliatieve zorg

20-5-2021
NIK Utrecht kreeg interessante training over voeding in de kinderpalliatieve zorg

Op 14 april jl. gaf diëtiste Katja Passchier van Revalidatiecentrum Basalt een eenmalige, interactieve training via Zoom over voeding in de kinderpalliatieve zorg. Dit naar aanleiding van verschillende praktijkvragen vanuit het NIK.

Op 14 april jl. gaf diëtiste Katja Passchier van Revalidatiecentrum Basalt een eenmalige, interactieve training via Zoom over voeding in de kinderpalliatieve zorg. Dit naar aanleiding van verschillende praktijkvragen vanuit het Netwerk Integrale Kindzorg Utrecht.

Voeding in de kinderpalliatieve zorg is een onderwerp dat niet direct voor de hand ligt, maar dat wel een grote invloed kan hebben op de kinderen om wie het gaat. In haar training - die door 30 professionals werd gevolgd en met een 7,8 werd beoordeeld - ging Katja in op de diverse uitdagingen die (sonde)voeding bij kinderen met een intensieve zorgvraag met zich meebrengt. Zoals bijvoorbeeld het ervaren van buikkrampen, obstipatie, wel of niet ’s nachts voeden en ondervoeding. Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel palliatieve kinderen ondervoed zijn – wat overigens lang niet altijd afhankelijk is van de hoeveelheid eten die zij binnenkrijgen, maar te maken heeft met de diversiteit en de kwaliteit van de voeding. 

Blended diet
Steeds meer zien we ook dat ouders gebruik maken van gewone voeding die fijngemalen en per sonde toegediend wordt; het zogeheten blended diet. Deze voeding is een mogelijkheid voor kinderen die kant-en-klare sondevoeding niet goed verdragen. Het Wilhelmina Kinderziekenhuis adviseert altijd eerst te overleggen met de kinderarts alvorens hiermee te beginnen. Praktijkervaringen vanuit ouders zijn veelal positief.
Al met al was het een leerzame training waarmee we weer extra kennis hebben opgedaan om de kinderen en gezinnen die bij ons aankloppen verder te kunnen helpen. 

‹ Back to List