Nieuws

Delegatie van de Japanse Orange Home Care Clinic op bezoek bij kinderhospice ZonnaCare

Delegatie van de Japanse Orange Home Care Clinic op bezoek bij kinderhospice ZonnaCare

Op maandag 4 november bezocht een delegatie van de Japanse Orange Home Care Clinic (Orange Kids’ Care Lab) uit Fukui voor de tweede keer Kinderhospice ZonnaCare in Den Dolder. Japan kende tot voor kort geen thuiszorg, huisartsenzorg en hulpverlening via welzijn. De focus ligt op klinische zorg. Reden voor arts en oprichter dr. Hiroyuki Beniya, pedagoog mevrouw Karen Yoshida en tolk mevrouw Hirose om zich te laten informeren.

 

Aanleiding en doel
Aanleiding van het herhaalde bezoek aan ZonnaCare is het concept van positieve gezondheid, zoals is ontwikkeld door huisarts Machteld Huber. In de visie van Huber ligt het accent niet op ziekte maar op mensen zelf, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt. Het kinderhospice vervult hierin een voorbeeldfunctie in de kinderpalliatieve zorg.

Het doel van de Japanse delegatie is dan ook: Leren van de betrokkenheid van het team van kinderverpleegkundigen en vrijwillige medewerkers van het kinderhospice. Dit team ondersteunt het werk dat gespecialiseerd kinderverpleegkundige Annemieke Bernard en muziektherapeut Matthijs van der Beek dagelijks verrichten bij kinderen met (al of niet een combinatie van) EMB, stofwisselingsziekte, neurologische problematiek, thuisbeademing en/of kinderen die in de palliatief terminale fase zijn.

Het bezoek
Deze dag volgde de delegatie de organisatie en de begeleiding van de transfer van een cliëntje met warme overdracht aan huis. Dank aan de ouders waar de Japanse delegatie welkom is ontvangen.

Voor een ander cliëntje staat deze dag een rit op een paard geboekt bij hippisch therapeutisch centrum de Prinses Máxima Manege gelegen vlak bij het kinderhospice. Manager Jenneke Nijhof begeleide de rit en vertelde over het therapeutisch effect van de paarden. Mede dankzij alle vrijwillige inzet beleefden we met elkaar fantastische momenten!
 

Matthijs: “Wij zijn uiteraard trots op deze internationale aandacht. Eerder al bracht een groep uit Georgië meerdere malen een bezoek aan ons kinderhospice. Dit was in het kader van een werkbezoek geïnitieerd door het International Children Palliative Care Network (ICPCN). Het is fantastisch om onze bevlogenheid met dit werk internationaal gewaardeerd te zien.”